Galeria “M.B.” Cluj-Napoca – “Paiate”

Galeria “M.B.” Cluj-Napoca – “Paiate”

[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0229.jpg]3400
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0233.jpg]2790
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0234.jpg]2470
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0235.jpg]2160
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0236.jpg]2230
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0244.jpg]2210
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0245.jpg]2040
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0248.jpg]1950
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0260.jpg]1910
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0262.jpg]1790
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0271.jpg]1660
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0279.jpg]1801
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0281.jpg]1661
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0290.jpg]1560
[img src=http://www.danveraart.ro/wp-content/flagallery/galeria-m-b-cluj-napoca-paiate/thumbs/thumbs_dsc0292.jpg]1640


Expozitia „Paiate”, Galeria Mariana BerindeIn seara zilei de joi 7 martie 2013 la, galeria Mariana Berinde din Cluj, s-a deschis o expozitie de pictura deosebita.


Propunerea temei ”Paiate” a venit din partea artistei Vera Dan, pictorita foarte creativa si harnica. Pictorii care au lucrat pe aceasta tema si si-au expus creatiile in galerie sunt: Elisa Bohatel Comsa, Cornelia Victoria Dedu (Bucuresti), Vera Dan, Marta Deleanu, Eva Dolha, Felicia Ilie, Eugenia Sofia Falcuta, Cristina Marian, Cristian Porumb, Maya Rotaru, Ana Rus, Mihaela Savu, Dorina Scridonesi. Pe langa picturi, artistii au pregatit si cate un ”obiect” artistic, o papusa costumata, o mica paiata, iar la vernisaj, pictorii s-au prezentat si ei purtand o vestimentatie din lumea carnavalului, a arlechinilor, a circului…


Surpriza a fost insa foarte fericita, pe simezele galeriei Berinde, erau expuse picturi de buna calitate, iar tema coplesitoare era Omul, portretul si arta reprezentarii unui continut ideatic, sensibil si emotionant.
Inainte de inceperea postului Sfintelor Pasti, mai exista unele serbari excesive, cu mancare si veselie din belsug; aici, in expozitie, a fost si este o bucurie a exprimarii frumoase si plina de simpatie pentru aspiratiile umane de comunicare, iubire, pentru curatire si pentru gasirea ”drumului”, a identitatii. Bucuria a fost mai ales a culorilor si formelor, personajele din tablouri fiind costumate neobisnuit, pretext pentru armonii la fel de deosebite (Vera Dan) Zambete melancolice sau amare se ghicesc sub fardul mastilor (Elisa Bohatel Comsa), inocenta si mila pe fetele copiilor deghizati in mici clowni (Eugenia Sofia Falcuta). O tanara incoronata cu flori se simte o printesa din poveste…. ritmurile ancestrale ale jocurilor cu masti de ”Mos”, Baba” trepideaza intr-o lucrare foarte expresiva a Dorinei Scridonesi. Intrebarile existentiale, nevoia de ideal, exprimarea lui in arta le gasim in armoniile reci, nocturne, ale pictorului Cristian Porumb. Ne regasim in portretele deosebit de curate ca finete cromatica si sensibilitate ale Mihaelei Savu sau in gingasia adolescentei si a balerinei Victoriei Dedu ( cu o posibila expozitie personala la Cluj). Marta Deleanu ne evoca personajele-pasari ale clasicului carnaval venetian, cu silueta catedralei San Marco drept fundal, sau frumoasa colombina visand cu porumbelul mesager si simbol al zborului, al libertatii… Remarcabil si profilul cu fata impodobita de flori si arabescuri al expresivitatii contemporane, semnat de Felicia Ilie, la expresiva papusa lucrata tot de aceasta artista sau singularitatea “clovnului urat” izolat de lume.. dar pictat de Ana Rus. Intr-o nota grava, mica efigie a papusii-arlechin, vlaguita la inceputul scarii, a drumului spiralat pe care nu mai poate urca, dar pe care ne cheama dramatic pe noi cei ce nu stim sau ezitam… pictorita Cristina Marian. Metafizice, simbolice si foarte livresti sunt si ciclul de picturi din lumea circului semnate de Eva Dolha. Arlechinul mascat canta la ghitara din turnul catedralei, plutind deasupra orasului, arlechinul fara haine, o biata papusa articulata, singur, mic, privind hainele de circ puse la uscat, colombina-papusa cu Artistul papusar, clovnul biciclist, toate aceste lucrari indeamna la introspectie, vorbesc despre metafora si simbol dar si despre munca artistului in cautarea drumului sau. Maya Rotaru, pictor dar si medic, psihoterapeut prin arta, ne prezinta cateva lucrari sugestive, autentice prin dramatismul intrebarilor propuse. Un posibil autoportret, cu ferestrele ochilor fixand un spatiu acvatic,s uprapus unui cap de Crist, cu semnele suferintei, ne reaminteste de originea noastra nobila de creaturi ale lui Dumnezeu, de calea pe care am fost chemati… Sau Clovnul care se ridica din apa, din materia grea care doar oglindeste libertatea care vine tot de sus. Obiectul propus de Maya Rotaru ne vorbeste de intrupare, de nastere, de materie dar si de esenta spirituala pe care trebuie s-o descoperim, sa o redescoperim…


Toata expozitia s-ar cere apreciata pentru fiecare tusa de culoare, cu pretiozitati de materie, cu ”iluzii” de stralucire exprimate prin tehnici plastice, texturi, accente,colaje. Si pentru dialogul miraculos cu ”clovnii” din picturi, care parca au coborat printre vizitatorii expozitiei, cu zambetele uneori conventionale, dar menite bucuriei si intelegerii.


Ma gandesc la o povestioara despre un cioban care n-a stiut altceva mai bun de oferit in dar Maicii Domnului, decat un dans fantastic in fata icoanei…. poveste complexa ca toate cele ale marelui Mitropolit Bartolomeu, in Amintirile peregrinului apter…. Ce pot face intr-un timp scurt un grup de pictori pentru exprimarea bucuriei de a crea pe Cale, din iubire pentru oameni, pentru Dumnezeu…


Ma gandesc ca deghizati in diferite costume, ale culturii, ale educatiei, ale rutinei, putem sa nu ne mai ”recunoastem” intre noi….


Pictorii de ”Paiate” au ales iubirea, cea a Fecioare Maria, cea de Dumnezeu care aduce fericirea, si care recunoaste fratele ascuns in ”paiata”, aceasta ca sa ma folosesc de amintirea unei piese de teatru, ”Neintelegerea”, semnata de Albert Camus.


In seara zilei de 7 martie, la vernisajul expozitiei ”Paiate”, au fost prezenti foarte multi oameni, inveseliti de arta pictorilor, de papusile create de acesti copii eterni (papusi care i-ar simboliza chiar pe ei ), imbracati in ”ideile lor” despre ei insisi, inconjurati de lumea lor, de familiile lor.


Vera Dan, initiatoarea evenimentului, a citit o scrisoare creata despre Lumea paiatei, a si cantat un frumos cantec despre primavara dintr-o opera de Smetana.


Imaginile cu picturile expuse dar si cu artistii si publicul prezent la vernisaj vorbesc despre nevoia de comunicare atat de necesara pentru arta, pentru definirea cautarilor artistice, pentru implinirea destinului creator. Desigur ca arta, cea atat de cautata si aleasa a artistilor s-ar cere si cumparata, prezenta in casele contemporanilor nostri. Dar, cum austeritatea momentului ne determina sa visam mai mult la idei si frumusete, ma gandesc ca toate felicitarile mele pentru acesti artisti si toata speranta unei cat mai complexe evolutii viitoare au toate sansele sa se implineasca. De asemenea, felicitari doamnei Berinde si succes in activitatea galeriei sale.


Publicat de MARGARETA CATRINU pe 14 martie 2013, ClujPentru a vedea articolul original click AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>